Bibliotheek - Geschiedenis

Vele stromingen binnen het Paganisme hebben een vorm van voorouderverering. Vandaar geschiedenis veelvuldig op verschillende manieren aan bod komt in onze mystiekopleiding, de (online) Pagan Academie. Binnen het centrum houden we een vierdeling aan wanneer het aankomt op de geschiedenis van het Paganisme:

  • Prehistorie
  • Polytheïstische culturen
  • Vervolging
  • Herleving

 

Kort samengevat:

 

Animisme vind haar wortels in de prehistorie, en daarmee Paganisme voor een deel ook. Lees hier meer over Animisme. De eerste vormen van spiritualiteit waren animistisch, net als de eerste rituelen en de eerste religies.

De eerste religies brengen ons naar de tweede periode, de polytheïstische culturen. De Oude Egyptenaren, de Oude Grieken, de Romeinen, de Kelten in Schotland, Ierland en Wales en de Germanen in het noorden van Europa hebben allemaal invloed op het hedendaags Paganisme. Ook de inheemse religies en culturen zoals de Azteken en de Maya's, en inheemse culturen die vandaag de dag nog bestaan zoals de Maori en de Aboriginals hebben invloed op het Paganisme.

De Vervolging vond plaats vanaf de late middeleeuwen, de 14de en 15de eeuw, tot aan midden 20ste eeuw. Hoewel de doodstraf in de 19de en 20ste eeuw al nauwelijks meer voorkwam als straf voor 'hekserij', was het wel illegaal enige vorm van magie te beoefenen en kon je vervolgt worden voor oplichting, tot de jaren 50 van de 20ste eeuw! De Vervolging, beter bekend als de heksenvervolging of inquisitie, draaide om vrouwen die kruidengeneeswijzen beoefenden, vroedvrouwen, vrouwen die brutaal waren, vrouwen die niet goed in de gemeenschap lagen of gewoon vrouwen die pech hadden.

De Herleving gaat om de opmars van Paganisme en haar stromingen, vanaf de 50er jaren in de 20ste eeuw.