Bibliotheek - De Maan

In de meeste spirituele tradities speelt de maan een grote rol. Niet alleen dat: de maan heeft invloed op het water op aarde, zowel op de zee (eb en vloed) als in planten en mensen (die voor een groot deel uit water bestaan).

De verschillende maanfasen

  • Nieuwe maan / donkere maan
  • Toenemende / wassende maan
  • Volle maan
  • Afnemende maan

Als je een beetje gevoel hebt voor de Franse taal (of deze kan spreken), dan is er een handig ezelsbruggetje om te weten of de maan toeneemt of afneemt: wanneer de bolling aan de rechterkant staat kan je er een 'p' van maken, de 'p' van premier (nieuw). Als de bolling aan de linkerkant staat kan je er een kleine letter 'd' van maken, van dernier (laatste). Als je op de Nederlandse toer wilt, zou je kunnen denken aan pas nieuw en die is oud, maar de Franse variant blijft beter hangen.

 

In het Paganisme

Bij veel stromingen in het Paganisme heeft elke maanfase haar eigen betekenis.

 

  • Nieuwe maan / donkere maan: puur vrouwelijke energie (Zij wordt niet beschenen door de mannelijke Zon), aarde-energie, alles wat met dood en wedergeboorte te maken heeft. Het is de fase die overeenkomt met de fase 'dood' in het leven van de God en Godin, met de winter en met element Aarde. Aan het element Aarde is ouderschap, lichaam en uitvoering verbonden.

  • Wassende maan: toenemende krachten, nieuw / pril begin, aantrekkende krachten. Het is de fase die overeenkomt met de fase 'jeugd' in het leven van de God en Godin, met de lente en met element Lucht. Aan het element Lucht is ratio, nieuw begin, adem en denken verbonden.

  • Volle maan: samenkomst mannelijk en vrouwelijk, volle kracht en inwijdingen. Als je kijkt naar hoe de maan om de aarde en de aarde om de zon cirkelt, kan je zeggen dat nieuwe maan puur vrouwelijke energie is, de zon puur mannelijke energie en volle maan een samenkomst is van beiden. Het is de fase die overeenkomt met de fase 'moederschap / wasdom' in het leven van de God en Godin, met de zomer en met element Vuur. Aan het element Vuur is passie, moed, doorzettingsvermogen en wilskracht verbonden.

  • Afnemende maan: bannende krachten, afscheid nemen, af doen nemen. Het is de fase die overeenkomt met de fase 'Gekroond / wijze oudste' van de God en Godin, met de herfst en met element Water. Aan het element water is gevoel, paranormale gaven en heling verbonden.

 

Noot: of je genezing verbind met toenemende maan of met afnemende maan is afhankelijk wat en hoe je wilt genezen. Als je een ziekte weg wilt sturen is afnemende maan logischer, maar als je genezing wilt aantrekken is toenemende maan verstandig. Je kan ook een healing-ritueel doen met volle maan, om in je kracht te staan tijdens het ritueel.

Voor alles geldt: de juiste maanfase is belangrijk, maar soms is haast geboden en kan je niet wachten op de juiste tijd voor je ritueel. Onthoud dan dat de dagen ook verbonden zijn aan het ritme van het jaar en het seizoen:

 

Ochtend - Lucht - Lente - Wassende maan

Middag - Vuur - Zomer - Volle maan

Avond - Water - Herfst - Afnemende maan

Nacht - Aarde - Winter - Donkere maan.