Bibliotheek - Basis Kruidengeneeswijzen

De basis van kruidengeneeswijzen ligt bij roborantia en de afvoer van afvalstoffen. Uiteraard dient bij de meer ernstige aandoeningen eerst een reguliere arts bezocht te worden, maar bij eenvoudige aandoeningen en als aanvulling op de reguliere geneeswijzen is het goed om na te gaan of de afvoer van afvalstoffen op orde is, en kan roborantia worden ingezet.

Roborantia zijn aansterkende kruiden. Kruiden zoals rozemarijn, hondsroos en gingseng (met deze laatste oppassen bij hoog sensitieve personen) kunnen worden ingezet om het lichaam te ondersteunen in het herstelproces. Een takje rozemarijn in een glas een nacht in de koelkast zetten en gedurende de dag opdrinken, steunt het lichaam, de bloedvaten en het geestelijke proces van 'sterker voelen'.

 

Afvalstoffen worden o.a. afgevoerd door de spijsvertering en het urinestelsel. Een ophoping van afvalstoffen kan zelfs huidklachten veroorzaken of reuma verergeren!

 

Als je kruiden wilt inzetten dan is het verstandig altijd ook iets te gebruiken wat de spijsvertering op gang brengt en wat urinedrijvend is (de zogeheten 'diuretica'). Een plant met veel bitterstoffen stimuleert de spijsvertering. Dit is bijvoorbeeld paardenbloem, rozemarijn, engelwortel, en venkel. Dit moet je echter niet gebruiken bij bijvoorbeeld een maagzweer - dan moet je de spijsvertering eerder kalmeren dan aanzetten!

 

Diuretica zijn bijvoorbeeld brandnetel en berkenblad. Die stimuleren je lichaam om vocht af te voeren en daarmee ook afvalstoffen.

 

Een goede thee is dus, als je roborantia wilt inzetten én afvalstoffen wilt afvoeren:

Brandnetel, rozemarijn, berkenblad en paardenbloemblad.

 

Als je last hebt van obstipatie (verstopping van de darmen) is het sowieso goed om met kruiden de spijsvertering wat op gang te brengen, anders blijven er allemaal stoffen in je lichaam die je niet wil hebben. Artisjokpillen doen wonderen daarvoor trouwens!