Sjamanisme

Een korte uitleg

Sjamanisme komt overal ter wereld voor, voornamelijk en oorspronkelijk bij inheemse bevolkingen. Denk aan stammen in Zuid-Amerika en Noord-Amerika, Aboriginals, Maori en Afrikaanse stammen. In de westerse wereld komt het ook voor, maar dan "overgewaaid" vanuit verschillende gebieden, zoals Siberisch Sjamanisme. 

 

Uiteraard heeft elk gebied zijn eigen invulling aan wat Sjamanisme precies is. Wat overeenkomt is dat de Sjamaan (in sommige gebieden "Sjamanka" voor de vrouwelijke Sjamaan) een getraind persoon is die tussen verschillende, niet-zichtbare, werelden kan reizen. Dit reizen gebeurd op zielsniveau en wordt trancereizen genoemd. Het lichaam wordt, als het ware, achter gelaten om geestelijk ergens anders te kunnen zijn. Trancereizen tussen de verschillende werelden wordt bijvoorbeeld gedaan om krachtdieren en gidsen te vinden of te spreken, om overledenen te helpen, om geesten te spreken of te beïnvloeden, of om te proberen deze gunstig te stemmen. Elke inheemse stam of bevolking heeft zijn eigen invulling en redenen.

 

Wat ook overeenkomt is dat Sjamanen, net als hun stam, Animistisch zijn. Zij geloven in bezieling in alles om ons heen. Spirits of Godheden in bomen, dieren, rivieren, stenen, de zon, de maan, enzovoorts. Deze Spirits zitten ook in concepten zoals vruchtbaarheid of de jacht.

 

Een veel voorkomende wereldvisie van Sjamanen

Over het algemeen zijn we het eens dat de wereld rond is. Toch is het eenvoudig voor te stellen hoe onze voorouders gedacht hebben dat de wereld een platte schijf is. Als je, immers, op een berg staat en om je heen kijkt, lijkt het net een platte schijf. 

Wat hen opviel was dat de zon aan de ene kant opkwam, en aan de andere kant onderging - maar vervolgens kwam de zon op dezelfde plek weer op. De zon moest dus een reis bovenlangs maken, maar ook onderlangs. Er waren dus Bovenwerelden en Benedenwerelden. Let op: geen onderwereld maar een Benedenwereld. Geen nare plek, maar een plek waar het donker is.

Over het algemeen geloven Sjamanen ook in een plek die zij De Andere Wereld noemen: een soort wereld als een laag over de wereld die wij kennen, waar Spirits, Krachtdieren en Gidsen te vinden zijn.

Ik (Oriana) noem mijzelf geen Sjamaan. Ik vind persoonlijk dat dat recht, dat speciale recht, is voorbehouden aan de originele bevolking en niet aan een westerling. Ik noem mijzelf Sjamanistisch Hoedster. Voor mij zijn de Benedenwerelden de plekken waar ik dat kan vinden, wat zich nog in het duister bevind en wat onthuld mag worden. De Bovenwerelden zijn voor mij de plekken waar zich dat bevind, wat al bekend is, maar waar je aan herinnert mag worden.  De Andere Wereld is een plek waar ik kan leren, over mijzelf of over anderen.