Bibliotheek - De Jaarfeesten
De jaarfeesten komen uit verschillende tradities, maar nog wel het meest uit de Keltische tradities. Wanneer ik spreek over 'De Kelten' heb ik het over de Kelten die leefden in Schotland, Ierland en Wales. De Jaarfeesten vieren is een prachtige manier om bewust te worden en te zijn van de seizoenen, het jaar, het voorbijgaan en het terugkomen.
Het jaarwiel
Meerdere lessen over de jaarfeesten en hoe deze te vieren samenvatten in een artikel is niet mogelijk. Ik kan wel een globaal beeld schetsen over de belangrijkste betekenissen van de verschillende feesten:
Het Pagan nieuwjaar start op 31 oktober met Samhain (spreek uit: Sowen). Samhain is het feest van dood en wedergeboorte en van de dunne sluier tussen het Hier en het Hierna.
Rond 21 december is de dag het kortst en de nacht het langst. Dit feest, Yule, wordt ook wel midwinter genoemd. De winter begint en het licht wordt herboren. Vanaf deze dag worden de dagen weer langer. We vieren dat de Godin de fase 'dood' in gaat, wat betekend dat ze herboren kan worden.
Op 1 februari vieren we Imbolc (spreek uit: immolk). Het is het feest van het winnende licht, de prille tekenen van het voorjaar en van de lammeren die worden geboren.
Rond 21 maart, Ostara, is de dag even lang als de nacht. Vanaf nu worden de dagen weer langer dan de nachten. Het is tevens het begin van de lente. De Godin wordt geboren.
Op 1 mei is het Beltane, en vieren we het huwelijk tussen de God en de Godin. Zij hebben hun huwelijksnacht waardoor de Godin zwanger raakt. Dit is van groot belang, omdat we geloven dat de Godin de zomer baart. Beltane is een dag van familie, huwelijken, liefde en vriendschap, en dag van het samenkomen van het mannelijke en het vrouwelijke. Ook nu zijn de sluiers tussen de werelden en het Hier en het Hierna dun.
Rond 21 juni, Litha, is de dag het langst en de nacht het kortst. We gaan zowel de zomer in als het afnemend deel van het zonnejaar. De Godin baart de zomer en gaat de fase 'Moeder' in.
1 augustus is het eerste oogstfeest, Lammas, of ook wel Lughnasadh genoemd (spreek uit: loe-na-sah). De oogst begint en daarmee begint de reis van de God naar het Hierna, omdat de God het land is en het land geoogst wordt.
Rond 21 september, op Mabon, is de dag weer even lang als de nacht en vanaf dit moment worden de nachten langer dan de dagen. De herfst begint en de Godin wordt Gekroond - of te wel, ze wordt een wijze oude vrouw na de menopauze. Dit is het tweede oogstfeest; Samhain is het derde oogstfeest.